8. Draagvlak (Z-beweging)
Dit model laat zien hoe je anderen bewust kunt betrekken bij curriculumontwikkeling. Om een groter draagvlak te krijgen voor de curriculumontwikkeling is het belangrijk om anderen al in een vroeg stadium mee te nemen in de plannen. Dit biedt tegelijkertijd input voor het ontwikkelproces.
Zelfde denkstappen doorlopen
Een zinvolle werkwijze is om met de betrokkenen globaal dezelfde denkstappen te doorlopen als de kopgroep. Dit wordt wel aangeduid als de ‘z-beweging’. De essentie is dat het denkproces dat de ontwikkelaars hebben doorgemaakt, (sneller) herhaald moet worden met anderen om hen bij dit proces te betrekken.
Gradaties in betrokkenheid
Betrokkenen zijn zowel samenwerkingspartners (zie partners in curriculumontwikkeling) in het ontwikkelproces als de beoogde doelgroep. Het delen van de plannen kan variëren van informeren of laten uitproberen tot het actief mee-ontwerpen van delen van het curriculum.
Korte werkvorm: Zicht op draagvlak
Bij deze werkvorm peil je hoe het staat met het draagvlak bij alle betrokkenen door hen uit te nodigen zich erover uit te spreken. Het gaat hierbij dus niet alleen over het team dat actief betrokken is bij het ontwikkelproces, maar ook over alle andere betrokkenen. Praat deze laatste groep regelmatig bij en stel vragen als: Wat vind jij ervan? Hoe sta je ten opzichte van de ontwikkelingen? Doe je mee? Wat is nodig om jou mee te krijgen?
Lange werkvorm: Een gesprek op voeten
In deze werkvorm voer je 'een gesprek op voeten' waarmee je alle invalshoeken van een vraag, dilemma of probleem verzamelt en stem geeft aan de minderheid. Stem geven aan de minderheid is van groot belang. Door ook deze stemmen te erkennen zorg je ervoor dat deze betrokkenen niet afhaken of het verandertraject gaan saboteren. In een minderheidsstem schuilt vaak een belangrijke wijsheid die meegenomen moet worden in het verandertraject. Dit betekent overigens niet dat iedereen in de groep gelijk heeft. Het gaat er om dat alle stemmen zijn gehoord en dat er een genuanceerd besluit genomen wordt waar iedereen achter kan staan. Zo kom je gezamenlijk tot een gedragen besluit. Het is van belang dat een neutrale facilitator het gesprek leidt.