1. Curriculumniveaus

Dit model helpt je onderscheiden, hoe op verschillende niveaus aan curriculumontwikkeling wordt gedaan. Een curriculum is kortweg ‘een samenhangend geheel van plannen en praktijken met betrekking tot het leren van leerlingen’. Op verschillende niveaus wordt hierover nagedacht.

Relaties tussen curriculumniveaus

De verschillende niveaus waarop mensen en organisaties afspraken maken over het curriculum, staan niet los van elkaar. Als school weet je uit ervaring, dat de ‘hogere’ niveaus de ‘lagere’ beïnvloeden, vooral als de afspraken een verplichtende status hebben. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van examenprogramma’s of kerndoelen op lespraktijk. Andersom kan een uitwerking van leraren op klasniveau van invloed zijn op het curriculum op schoolniveau. Bijvoorbeeld: een team wil vakoverstijgende vaardigheden die aan bod komen in een specifiek project, ook in andere vakken op school aanbieden.

Curriculum op schoolniveau

In Nederland hebben scholen en leraren veel keuzemogelijkheden om binnen landelijke kaders het curriculum op schoolniveau zelf in te richten. Vanuit onze traditie van vrijheid van onderwijs stelt de overheid zich terughoudend op. Binnen een school maken verschillende groepen samen afspraken over het curriculum: bestuur, schoolleiding, vaksecties, coördinatoren en leraren. Welke groepen dit zijn, is afhankelijk van hoe de verantwoordelijkheden zijn verdeeld.

Korte werkvorm: Curriculum in de krant

Bij deze werkvorm bekijk je een aantal krantenknipsels en ga je na op welk curriculumniveau het artikel betrekking heeft. Op deze manier ontstaan concrete beelden bij de niveaus.

Lees meer

Lange werkvorm: Verbind de curriculumniveaus

Bij deze werkvorm ga je na hoe de onderwijsontwikkeling waarbij jij betrokken bent verbonden is met boven- en/of onderliggende curriculumniveaus. Op deze manier krijg je zicht op de inbedding van ontwikkelingen in het grotere geheel.

Lees meer
Terug naar inhoud